Tyxo.bg counter

Косата по време на бременност

Косата по време на бременност

Косата е като всяка жива материя, жизненият й цикъл се състои от три основни фази или периоди:

Фаза анаген, отговарящи за образуването и дължината на косата, най-дългата
Фаза катаген, стадий на зрялост и преход, по-кратка продължителност.
Фаза телоген, отнасяща се до падане или загуба на коса, на междинен период от време.
По време на бременността естествения ритъм на тези етапи и времетраенето им се променя. Увеличава се анагенната фаза, която ще запази голяма част от косата в тази фаза.


През първите два месеца на бременността, може да забележите леко увеличение на секрецията на себум, както и чувството че косата е станала  (по-тънка и / или къдрава). Това е вероятно, защото промените които се случват в тялото на майката, метаболитни и на хормонално ниво го предизвикват.

След като тялото на майката е установило всички параметри за извършване на бременността, кожата и косата в настоящото си състояние се запазват поради увеличението на някои хормони и протеини,  стимулират хидратацията и цялостното здраве.

Косата ще остане бляскава и здрава през цялата бременност. Възможно е да се промени, а в някои случаи драстично след раждането.

Следователно, в този период ние трябва да се занимаваме само с добра хигиена, със специален шампоан за нашия тип на скалпа и косата, и поддръжка с ексфолиация за премахване на токсините и поддържане на фин баланс. Също така чрез правилно хранене и, разбира се, както е указано от Вашия лекар.

След раждането ... какво се случва с косата?

След раждането, баланса който го има по време на бременността започва да се губи поради рязък спад в нивата на естроген, които благоприятстват някои атрофии на епидермиса и дермата, промяна на хидратацията и колагена, както и съдови промени . Тези и други фактори, ще влошят качеството на кожата и ще предразполагат към загуба на коса в по-голяма или по-малка степен.

По време на раждане има загуба от около половин литър кръв, с последващо намаляване на желязо. В следващите седмици, жената ще губи около 4 кг. тегло което се дължи на премахването на натрупаните течности, това ще намали клетъчната хидратация и увеличава количеството натрий.

Реорганизацията на биологичните параметри, кърмене, стрес, а в някои случаи, следродилна депресия, прекомерно кървене и др. са фактори, които ще влошат анемията или намаляването на хранителните резерви на майката.

Това ще помогне за насърчаване на загубата на коса след бременността и появата на други възможни изменения. В тези промени типични за раждането, попадат и обикновено получени от естествена предразположеност на кожата на майката, като мазна кожа с появата на себорея , сухота на кожата, появата на пърхот или всякакви други проблеми и във всеки случай, най-вероятно и появата на косопад.

Всичко това трябва да се лекува, като се взема предвид загубата на коса, но най-вече на появата на  (себорея, пърхот, свръхчувствителност), които обикновено се появяват в повечето случаи и водят до по-голяма липса на кислород и по-голяма след раждането алопеция.

Въпреки, че ние знаем, че тялото ни ще се опита да възстанови нормалното си състояние, не можем да оставим тази задача единствено в ръцете на времето, тъй като не само непосредственото благосъстояние зависи от косата, но и капилярите, за да се запази за бъдеще възможността от регенерация (на ново израстване на коса).

Препоръчваме Ви тези продукти

Шампоан за коса за ежедневна употреба Hydro Nutritive 200 мл. - EKS

Шампоан за коса за ежедневна употреба Hydro Nutritive 200 мл. - EKS

Шампоан за коса за ежедневна употреба Hydro Nutritive 200 мл. - EKSХидратиращ шампоан за суха и тр..

14.50 лв.

..

0.00 лв.

Интензивна маска-спрей за коса с десет ефекта без отмиване IlMagnifico - EKS

Интензивна маска-спрей за коса с десет ефекта без отмиване IlMagnifico - EKS

IlMagnifico - интензивна маска-спрей с десет ефекта:1. Възстановява суха и изтощена коса.2. Контроли..

33.95 лв.

..

0.00 лв.