Tyxo.bg counter

Още за шипките

Още за шипките

Всички познаваме малките червени плодове. Но знаете ли, че шипката е вид роза? Шипковият храст се отрупва с бели и много ароматни цветове. Щом прецъфти и венчелистчетата опадат, остават самите шипки, които се използват за безброй цели.

Шипките са един от най-добрите източници на витамин С, съдържат 50% повече витамин С от портокалите. Лъжичка от смлени на пулп шипки дават на зрял човек повече от препоръчаната дневна норма от 60 мг. Можете да консумирате шипките сурови, като ги пасирате с блендер например, или пък ги оставите за една нощ да киснат и след това ги сварите в течността за около половин час.

Шипката е отличен имуностимулатор и често се използва като хранителна добавка и за предотвратяване или лечение на простуди. Пулпът може да се използва като сос или пък да се приготви на конфитюр.

Пектинът и плодовите киселини в шипковия чай представляват слаб диуретик и слабител. Използва се за подобряване и облекчаване на симптоми на бъбречни проблеми или при лека констипация. Направете си домашен чай, като изсипете вряла вода върху супена лъжица от стрити изсушени шипки и оставите да покисне. Отцедете, добавете мед и се насладете на освежаващия вкус и аромат.

Шипките са прекрасен козметичен продукт. Адстрингиращите качества на шипковото масло го правят ценна добавка в различни козметични процедури. То има способността да спомага за регенериране на нови клетки на кожата. Използва се успешно за третиране на белези, акне и следи от изгаряне. Макар да е адстрингиращо, то не изсушава кожата, а всъщност спомага за нейното хидратиране. Ежедневната консумация на шипков чай е от полза за кожата. Богатото съдържание на витамин А, наричан "витамин на кожата" прави шипките незаменими при регенерирането на кожни клетки и третирането на рани и белези. Кожата се поддържа еластична и подхранена. Използването на шипки не само предотвратява бръчките, но и спомага за минимизиране на тези, които вече са се появили.

Витамин А също спомага за укрепване на имунната система. Може да помогне за предотвратяване на инфекции от бактерии и вируси, но също и подпомага имунната система за борба срещу вече възникнали инфекции. Изследвания от Дания и Германия доказват, че използването на шипки е много полезно при третирането на ревматоиден артрит, като изследваните пациенти са показали подобрение от 20-25% в подвижността, намалели болки и цялостно подобрение в настроението. Проучванията показват и значително подобряване при хора, страдащи от остеопороза, което доказва отново антивъзпалителното действие на шипките.

Ако всичко до тук не е достатъчно, то шипките са доказани в борбата срещу рака. Тези малки плодове съдържат многообразие от антиоксиданти, каротеноиди, флавоноиди, полифеноли, левкоантосианини и катехини. Същите тези антиоксиданти се използват и за превенция на сърдечносъдови заболявания.

В случай, че решите сами да отглеждате шипки, има някои неща, които не бива да забравяте. Не използвайте никакви хербициди или пестициди върху растението. Оставяйте цветовете сами да увяхнат и венчелистчетата да изпадат естествено, не ги късайте, за да ускорявате процеса. Можете да съхранявате плодовете във фризер, да ги изсушите или да си направите мармалад. Ако ги съхранявайте, не ползвайте метален съд, защото взаимодействието на метала с плодовите сокове не е препоръчително.

Разбира се, много по-практично е да се възползвате от вече готови продукти, изградени на основата на шипките и шипковото масло. Тялото ви, особено кожата, ще ви бъдат благодарни.


Препоръчваме Ви тези продукти

Шипково масло, биосертифицирано, 100% натурално, 10 мл. - Тобекс

Шипково масло, биосертифицирано, 100% натурално, 10 мл. - Тобекс

Биосертифицирано, 100% натурално, студено пресовано шипково масло Шипковото масло се използва з..

9.80 лв.

Шипково масло комплексна хранителна добавка 100 капсули - Тобекс

Шипково масло комплексна хранителна добавка 100 капсули - Тобекс

Шипково масло комплексна хранителна добавка 100 капсули - Тобекс Хранителната добавка “Шипко..

13.80 лв.

Лосион против косопад с шипково масло Biotina - Diet Esthetic

Лосион против косопад с шипково масло Biotina - Diet Esthetic

Лосион против косопад с шипково масло и вит. В7 Biotina - Diet Esthetic Съдържа Биотин (от гръцки..

18.90 лв.

Шампоан против косопад с шипково масло Biotina - Diet Esthetic

Шампоан против косопад с шипково масло Biotina - Diet Esthetic

Шампоан против косопад с шипково масло и вит. В7 Biotina - Diet Esthetic Съдържа Биотин (от гръцк..

18.90 лв.

Маска против косопад с шипково масло Biotina - Diet Esthetic

Маска против косопад с шипково масло Biotina - Diet Esthetic

Маска против косопад с шипково масло и вит. В7 Biotina - Diet Esthetic Съдържа Биотин (от гръцки ..

18.90 лв.

..

0.00 лв.

Масло от шипкови семена, студено пресовано шипково масло, 20 мл. - Ecolaoils

Масло от шипкови семена, студено пресовано шипково масло, 20 мл. - Ecolaoils

Масло от шипкови семена, студено пресовано шипково масло, 100% натурално, 20 мл. - Ecolaoils Масл..

19.95 лв. 25.95 лв.

..

0.00 лв.